Hoe zou de wereld eruit zien als niemand meer hoefde te overleven?

shutterstock_1017342796_klein

Ik vraag me al heel lang af waarom de wereld is zoals deze is. Maar omdat ik steeds als antwoord kreeg dat het altijd al zo is geweest en dus nooit gaat veranderen en dat de mens nou eenmaal zo is… heb ik het onderwerp laten zitten. Maar nu, tijdens de crisis, laait deze vraag toch weer op.

Want als je er eens over nadenkt hè, hoe de wereld nu werkt. Je móet werken om te kunnen overleven. Zonder geld ben je nergens meer. Dat maakt ons allemaal een slaaf van het systeem. Uitkeringen zijn moeilijk te verkrijgen en in sommige landen bestaan ze niet eens. En als je zoals ik tussen de wal en het schip valt, dan ben je gewoon gedoemd. Ik ben fysiek gezien niet in staat om fulltime te werken of überhaupt 8 uur per dag te draaien, maar ik zat niet in het sociale systeem. Jammer joh, geen uitkering dus ik moet blijven werken. Er zijn ook mensen die gewoon niet het IQ hebben om een redelijk betaalde baan te krijgen. Daar kunnen ze niks aan doen maar ook zij zijn door dit systeem gedoemd om arm te blijven. Is dat eerlijk? Is dat menselijk? Is dat liefdevol? Hoort het leven zo te zijn? Ik vind het niet kloppen.

 

Zou de wereld niet een veel betere plek zijn om te leven wanneer er niemand honger hoeft te lijden? Wanneer iedereen een veilig en comfortabele woning heeft? Ik vind het best wel raar dat je als mens niet zonder meer toegang hebt tot alle basisvoorzieningen om te overleven. Zonder geld is het leven eigenlijk niet te doen. Als mens zou je toch het recht moeten hebben om te overleven. Het recht op eten en drinken, onderdak, kleding en medische zorg. Dat zou voor iedereen gewoon aanwezig moeten zijn. Vrij te verkrijgen. Niemand uitgesloten.

De nieuwe Aarde

Stel je nu eens voor dat niemand meer hoeft te stressen of ze de maand wel gaan overleven vanwege geldgebrek. Dat I E D E R E E N weet: 1. Ik heb sowieso een woning. 2. Ik kan sowieso de rekeningen betalen. 3. Ik heb sowieso genoeg te eten voor het hele gezin. 4. Ik heb sowieso genoeg fatsoenlijke kleding om te dragen. 5. Ik kan sowieso rekenen op medische hulp indien nodig. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Wanneer die enorme stress wegvalt? Ik weet wel hoe dat voor mij zou zijn: een enorme opluchting! Er zou echt een flinke spanning uit mijn lichaam wegtrekken. En ik denk dat er over de hele wereld gezien miljoenen mensen zijn die hier heel erg mee geholpen zouden zijn.

Hoe zou de wereld eruit zou zien wanneer niemand meer hoeft te vechten om te overleven:

  • Er zouden veel minder zieken zijn. Veel burn-out gevallen (bijna 1 op de 5 van de werkenden tegenwoordig) en stress-gerelateerde ziektes zouden verdwijnen (niet allemaal, er zijn ook andere redenen om gestrest te zijn. Maar wel veel). En veel arme mensen zouden nu wel gezond eten kunnen kopen en daarmee hun immuunsysteem verbeteren en dus minder snel ziek worden. En mensen hebben toegang tot medische zorg die sommigen nu niet kunnen betalen.
  • Niemand hoeft meer een rotbaan te hebben (voor iedereen is een rotbaan iets anders, smaken verschillen) alleen maar omdat het de rekeningen betaalt. Je kunt dus iets gaan doen wat je leuk vindt! Dat betekent waarschijnlijk dat er een aantal takken van sport weg zullen vallen. Maar ook dat er nieuwe ‘takken van sport’ gaan ontstaan.
  • Omdat niemand meer móet werken, zullen er veel meer mensen kunnen kiezen voor vrijwilligerswerk! Mensen die dat nu wel zouden willen maar niet kunnen omdat ze hun eigen brood moeten verdienen. Dat lost een hoop problemen op in bijvoorbeeld de zorgcentra. Er zijn zat mensen die leuke dingen willen doen met de bejaarden, gehandicapten en chronisch zieken. Of die iets willen doen voor dieren of de natuur. Ik denk dat we veel meer voor elkaar gaan zorgen wanneer ons eigen overleven is gegarandeerd.
  • Omdat niemand zich meer zorgen hoeft te maken of ze wel te eten hebben, zullen veel meer mensen eindelijk hun eigen bedrijfje durven te starten. Datgene waar ze al zolang van dromen maar de stap nooit hebben durven zetten omdat ze bang zijn niet genoeg inkomen te genereren om van te kunnen leven. Al die ideeën, diensten en producten kunnen nu eindelijk naar buiten komen! Wie weet wat deze allemaal voor nieuwe mogelijkheden creëren...
  • De criminaliteit daalt. Heus wel! Alle criminelen die het slechte pad op gegaan zijn omdat ze niet te eten hadden, omdat ze boos zijn op het systeem, omdat ze het leven oneerlijk vinden, omdat ze geen werk konden krijgen en andere redenen die te maken hebben met overleven of doodgaan, die hoeven dat niet meer te doen. Het zal niet alles oplossen, maar wel een deel.
  • Er zullen minder mensen verslaafd raken of depressief. Omdat je vrij bent om te doen wat je leuk vindt, zijn er een heel stuk minder redenen die een verslaving aantrekkelijk maken. Of die je een depressie in trekken.
  • Marita hoeft niet meer bij haar ouders te wonen. Dat is echt voordelig voor iedereen! *grijns*

Houdt dat beeld vast van een wereld waarin niemand meer hoeft te overleven maar iedereen kan léven. Is dat een mooie wereld of wat? En nou niet met bezwaren komen (niemand wil zijn héle leven op de bank zitten Netflixen, echt niet) maar met oplossingen! Hoe gaan we dit voor elkaar krijgen? Een haalbare eerste stap lijkt mij het basisinkomen. Hoe dit gefinancierd moet worden, dat weet ik niet. Maar ik weet wel dat er slimme mensen zijn die dat wel kunnen uitvogelen. Mijn vraag aan die mensen is: deel je ideeën! Ik heb even rondgekeken en er is een vereniging serieus bezig met het ingevoerd krijgen van het basisinkomen: basisinkomen.nl Aangezien mij het handiger lijkt om krachten te bundelen dan allerlei splinterpartijtjes op te richten, is mijn suggestie om je bij hen te voegen. Maar doe vooral wat nodig is om het voor elkaar te krijgen 😊

En aan de rest van jullie wil ik vragen om het basisinkomen te steunen. De vereniging basisinkomen.nl zegt allerlei hulp te kunnen gebruiken. Teken petities (hier een overzicht, teken vooral die voor de hele EU). Laat de overheid weten dat we dit willen (de overheid hoort ten slotte voor ons te werken). Laten we er met elkaar voor zorgen dat niemand meer hoeft te overleven. Dat mensen die hun onderneming failliet zien gaan omdat er een virus rondwaart, gewoon kunnen blijven eten. Dat de daklozen van straat gehaald kunnen worden. Dat de voedselbanken gesloten kunnen worden omdat er niemand meer afhankelijk van ze is. Dat mensen die zoals ik niet in staat zijn om veel te werken, ook gewoon kunnen leven. Zodat we allemaal een leuk leven kunnen hebben.

20190605_134729_kleiner

Meer verhalen lezen?

Ben je benieuwd welke emotionele verhalen, tips en andere verrassingen ik nog meer ga delen? Vul dan je naam en e-mailadres hieronder in!
* verplicht veld